Informeel leren

Met hernieuwde aandacht voor vakmanschap, mag het zogenaamde informele leren zich tegenwoordig verheugen in een groeiende belangstelling. Waar uit onderzoek gebleken is dat meer dan 90% van hetgeen mensen leren op informele wijze gebeurt - dus niet via cursus of training, maar bijvoorbeeld door het opdoen van ervaring en informatie van collega’s -, is dit ook een belangrijk uitgangspunt van RFL.

Het informele leren substantieel onderdeel uit laten maken van uw dagelijks handelen, gaat echter niet vanzelf. Het veronderstelt bijvoorbeeld een goed kennen van de eigen organisatie, weten waar de kennis zit, wie deskundig is, waar de ‘good practices’ zijn te vinden, soms uit uw ‘comfort-zone’ treden, etc. Op deze manier kunt u als professional uw 'leerruimte' pas optimaal invullen en mooie stappen maken op de ladder startbekwaam-vakbekwaam-vakvolwassen-meesterschap.

Onderkend moet wel worden dat waar het formele leren een diploma oplevert, het informele leren een zorgvuldige registratie veronderstelt van de competenties c.q. het 'geheel van uw leerresultaten', die u op die wijze verworven heeft, zodat u deze ook in de vorm van een ervaringscertificaat in kan brengen bij functioneringsgesprekken, loopbaankeuzes, sollicitatie, etc.

 

Efficient(er) leren zonder cursus

 


Request for Learning helpt u graag bij het optimaal benutten van de leermogelijkheden die de praktijk u biedt, alsmede bij het vastleggen van de door u verworven competenties. Op deze manier bent u ervan verzekerd geen kansen te laten liggen waar het gaat om persoonlijk succes in uw werk.

Waar mensen bij de aandacht voor gezondheid, conditie, afvallen, etc. vaak kiezen voor een Personal Trainer, kiest u met het maken van afspraken met RFL feitelijk voor de luxe van een Personal Learning Assistant. Leren (en dus groei en ontwikkeling) wordt op die manier een ‘tweede natuur’ voor u. In welke omvang u hierbij wordt ondersteund, wordt in overleg bepaald. Een mooi product dat RFL hiervoor heeft ontwikkeld is bijvoorbeeld de Persoonlijke Groei Versneller voor startende ondernemers.

Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden die Request for Learning u biedt om de balans te vinden tussen opgedane kennis en ervaring, leermogelijkheden voor verdere uitbouw en - misschien wel het belangrijkste - (h)erkenning en waardering door uw omgeving.